Skip to main content

Låt dig inte stressas
Ibland får vi höra att ”jag måste slå till genast, annars missar jag chansen att hyra den här fina lokalen”. Men att starta eget är inget hastverk. Först måste man skaffa sig grundläggande kunskap.

Undersök marknaden

Det är inte så komplicerat som det låter. Det kan räcka med att lyfta blicken och ta reda på var i stan konkurrenterna finns. Eller se utbudet i telefonkatalogen. Kanske be vänner om hjälp att undersöka dina konkurrenters starka och svaga sidor.

Du bör också göra klart för dig vad som skulle göra just dig unik på marknaden. Varför kunderna skulle komma till just dig. Kan du inte formulera ett svar ska du kanske tänka ett varv till.

Officiell statistik kan också vara till hjälp. Om du exempelvis vill öppna en skoaffär hittar du all statistik som gäller skomarknaden hos Statistiska Centralbyrån. Ställ säljsiffrorna i relation till kundunderlaget på hemorten och antalet befintliga butiker så får du en uppfattning om det finns utrymme för ytterligare en butik.

Vad säger lagen?

Vissa verksamheter har regelverk som måste följas. Den som vill öppna kafé måste ha tillstånd av kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd.
Branschorganisationer och myndigheter kan hjälpa dig som är osäker på vilka krav och regler som gäller för din verksamhet.

Skaffa ett bollplank

Självklart måste du tala med familjen innan du startar eget företag. Men deras oro handlar oftast om ekonomin. Du behöver någon annan som ställer kritiska frågor om själva verksamheten och hur den ska skötas.

Du kan vända dig till Nyföretagarcentrum på orten. Andra alternativ kan vara att tala med en äldre kollega eller företagare med erfarenhet av din bransch eller marknad, men som inte längre själv är aktiv.

Gör en affärsplan

Inte heller det behöver vara så märkvärdigt som det kan låta.
– Vi tycker man kan börja arbeta ganska tidigt på sin affärsplan. Så småningom får man en bra överblick över verksamheten och ett bra beslutsunderlag.

Det bästa med en affärsplan är att du tvingas formulera och strukturera dina tankar. Det finns inga regler för vad en affärsplan ska innehålla, men här är ett förslag:

Definition av affärsidén, marknadsbeskrivning, verksamhetsbeskrivning, några rader om dig själv, en budget för de första åren, marknadsföringsplan, tidsplan och likviditetsbudget.
Din affärsplan är till stor hjälp när du går till banken.

Det är naturligt att du börjar med en bank där du redan är kund hos. När du har fått besked därifrån går du till andra banker för att jämföra villkoren. Och då menar vi inte tiondelar av procent på räntan, utan villkor banken ställer för lånet, exempelvis säkerheter och avgifter.

Vissa banker kräver säkerhet för lånet i din bostad, andra beviljar blancolån.
Var beredd på att du måste kunna täcka en del av kapitalbehovet själv.


Glöm bidragen
Vi stöter ibland på blivande företagare som inleder med att fråga vilka bidrag det finns. Vårt svar är ”inga”. Numera finns det inte speciellt många bidrag för att starta ett företag.
Undantaget är arbetslösa, som kan få ett bidrag för start av näringsverksamhet.

Den som bor i glesbygd kan ha rätt till ett landsbygdsstöd för investeringar.
Du kan högst få 800 00kr under tre år. Dessutom finns ett så kallat mikrostöd på högst 20 00kr. Båda dessa bidrag administreras av länsstyrelsen.

Om du tänker anställa kan du ha rätt till rekryteringsbidrag från arbetsförmedlingen, beroende på när du anställer, var företaget ligger och vilka du vill anställa.

Råd på vägen
– Ha inte bråttom. Räkna med att det kan ta mellan tre månader och ett år innan du har dragit igång ditt företag.

– Skriv ned alla fakta. Alla uppgifter kommer att snurra runt i huvudet på dig och glömmer det mesta.

Konsten att ta rätt betalt

Varningslistan
Akta dig för oseriösa företag. Här hittar du listan över företagen du inte vill göra affärer med.

Svenska Riskkapitalföreningen
Här hittar du adresser och kontaktuppgifter till många riskkapitalbolag.

Här får du hjälp att ta rätt pris
Varje bransch har sin etablerade prisbild. När det gäller produkter är det betydligt lättare att jämföra priser än om du ska sälja tjänster. I vissa branscher finns rekommenderade priser. Något som inte kunderna alltid uppskattar, eftersom det hamnar farligt nära kartellbildning, som är olagligt. Men för dig som ska starta eget är sådana prislistor ändå en bra hjälp på traven. Ring branschorganisationen och fråga.

Handelskammaren på orten kan också ibland hjälpa till. Och har de ingen egen statistik så känner de till vad du kan få mer information.

Det enklaste sättet att ta reda på prisbilden i din bransch är naturligtvis att helt enkelt låtsas att du är en framtida kund och be om en prisuppgift. Ett annat sätt kan vara att be en god vän begära in offerter för att den vägen jämföra din taxa med deras.

SCB:s officiella statistik är en guldgruva, även om det kan vara ganska svårt att hitta rätt på deras hemsida. Här kan du få fram hur stor omsättningen är i olika branscher, lönestatistik och annat som du bör ta hänsyn till när du sätter pris.

Du kan alltid vända dig till Nyföretagarcentrum på orten. De har lång erfarenhet av kontakter med alla branscher och brukar känna till ungefär var prisnivåerna ligger. Alla deras råd är gratis.